Bayburt‘un yüksek kısımlarında yetişen ve ‘doğal vitamin deposu’ olarak bilinen kuşburnular, olgunlaşarak hasat devrine girdi.
Kabaçayır köylüleri, dikenli ağaçlardan kuşburnu meyvelerini tek tek elle topluyor. C vitamini açısından zengin olan kuşburnu, toplandıktan sonra konutlarda çürükleri ayıklanıyor, sapları da temizleniyor.
TATLI ÇORBA, REÇEL, MEYVE SUYU
Zor koşullarda toplanan meyve, bilhassa kış aylarında tüketilmek için tatlı çorba, reçel ve meyve suyuna dönüştürülüyor.
‘KOKOÇ’UN HAM MADDESİ’
Kentin coğrafik işaretli lezzetlerinden tatlı çorbaya renk veren ‘Kokoç’un da ham unsuru olan kuşburnu meyvesinin kurusundan çay, marmelat ve pestil de üretiliyor.
Kuşburnu toplayan Ersoy Oluç, “Kuşburnu, C vitamini deposu, dağlarımızda çokça bulunmakta. Ekim-kasım aylarında kuşburnu dönemi. Bilenler geliyor, gurbetçiler geliyorlar, dağlardan topluyorlar. Gelemeyenler istiyorlar. Biz toplayıp eşimize, dostumuza gönderiyoruz. Talep fazla olunca bunun satışını da yapıyoruz. Ekim-kasım aylarında Bayburt dağlarında çokça kuşburnu toplayan insanlara rastlamanız mümkün. Bunun çorbası, marmelatı, içeceği yapılıyor. Bilhassa Ramazan ayında tüketimi fazla oluyor. Vitamin pahası fazla” tabirlerini kullandı.